Wastekeningen

Erna's Wastekeningen

Een paar jaar geleden bezocht ik een spirituele avond van Spiritueel Drieluik in Hengelo. Op die avond was Sjaan van der Gaauw te gast, een medium dat landelijk bekend werd door haar deelname aan Het Zesde Zintuig.

Zij maakt bij readings gebruik van wastekentechniek en organiseert daar ook workshops in, zowel voor kinderen als voor volwassenen en demonstreerde dat die avond.

Wastekenen staat ook bekend als Encaustic Art, ofwel “Met warmte inbranden”. De kleuren komen van gekleurde blokjes bijenwas, het inbranden op speciaal papier gebeurt met een klein strijkijzer of een soldeerbout met verschillende gereedschappen op de punt. Je smelt de bijenwas op het strijkijzer of soldeerbout en brengt die aan op het papier. De nog hete bijenwas vormt patronen en vermengt zich met de was die al aanwezig is.

Als je dat intuïtief doet, vormen zich patronen waarin je achteraf van alles ziet, als je er goed naar kijkt, duiken er in de ogenschijnlijke chaos allerlei vormen op. Kijken en onderzoeken wat je ziet is al bijna net zo leuk als het maken!

Je komt de wastekenings techniek tegen bij allerlei spiritueel getinte cursussen, zoals die van Sjaan van der Gaauw, waarbij dan ook aandacht is voor de betekenis van de patronen die je tekent, voor jezelf en voor anderen.

Op dit moment maak ik echter nog alleen wastekeningen om ze te maken en me te verwonderen. Ik zal echter in de toekomst zeker studie gaan maken van de interpretatie.