Erna

Ik ben geboren en getogen in Hengelo, Overijssel. Nadat ik mijn middelbare school had afgerond, begon ik met de studie Fysiotherapie aan de Stichting Twentse Algemene Fysiotherapie Opleiding. Dat was toentertijd een privé-opleiding onder de vleugels van het Ministerie van Gezondheidszorg die sterk praktijkgericht was, overdag stages en oefenpraktijk, 's avonds de theorie. Het handwerk van de massage kreeg daar veel aandacht, de machinerie (ultrageluid e.d.) was daarbij veel meer een hulpmiddel dan tegenwoordig het geval is.

Tijdens die opleiding bezocht ik een lezing van een magnetiseur. Bij die gelegenheid werd mijn belangstelling voor holistische therapie en alternatieve geneeswijzen gewekt. Het duurde echter nog geruime tijd voordat ik besloot me uit te rusten voor de praktische toepassing daarvan. Ik werkte een tijd in een fysiotherapiepraktijk, trouwde en kreeg twee dotten van dochters. Ik koos ervoor om me helemaal met hun opvoeding bezig te houden. Daardoor kwam er toen ze op de middelbare school zaten ruimte voor ontwikkeling van mijn interesse.

Ik volgde cursussen in Reiki, Touch for Health, Homeopathie, Bachbloesemtherapie, Schűsslerzouten en Kristaltherapie. Vooral de Kristaltherapie sprak mij aan, daardoor leerde ik ook pendelen, een belangrijk hulpmiddel bij therapieën. Uiteraard bracht en breng ik mijn kennis ook in de praktijk en dreef een behoorlijke tijd de webwinkel De Kristalberg.

Creatieve hobby’s werden bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was een praktijkman, hij was elektricien bij Stork en heeft menig Nederlandse energiecentrale helpen bouwen, mijn moeder was lerares coupeuse met een eigen atelier. Ik leerde al snel creatief om te gaan met stoffen en garen.

Op gegeven moment begon ik met aquarelleren en ontwikkelde mijn eigen stijl. In eerste instantie schilderde ik realistische zaken zoals landschappen, stillevens en dieren. Na enige tijd ging ik over naar abstracte veelal organische vormen en ontwikkelde een eigen stijl in de combinatie van aquarel en Oost-Indische inkt.

Ik kwam met wastekenen in aanraking op een avond met Sjaan van der Gaauw. Zij werkte met het interpreteren van wastekeningen. Daardoor sprak het maken van wastekeningen me direct aan. Ik kocht de kleuren, papier en hulpmiddelen en kon direct aan de slag met opmerkelijk resultaat: afbeeldingen waarin je van alles kunt zien.

Op deze site vinden jullie voorbeelden van mijn creatieve uitingen en korte omschrijvingen van de therapieën die ik kan leveren.