Aquarellen

Erna's Aquarellen

Ik ben vrij laat met schilderen begonnen. Voor die tijd was ik graag creatief bezig met naald, draad en stoffen in allerlei vormen, van kleren naaien tot borduren en kantklossen. Op zich niet verbazingwekkend, mijn moeder was lerares coupeuse met een eigen naailespraktijk, dus dat werd me met de paplepel ingegoten.

Op gegeven moment was ik aan iets anders toe en besloot me aan te melden bij een aquarelleercursus in de buurt. Daar leerde ik voornamelijk door te doen de eerste beginselen van het aquarelleren. De cursus an sich was niet zo uitgebreid dat ik op een gestructureerde manier de beginselen kreeg aangeleerd. Van tijd tot tijd frustreerde me dat, maar met volhouden en zoeken kom je een heel eind.

In eerste instantie schilderde ik realistische objecten na, landschappen, stillevens, dieren en mensen. Daar ervoer ik het gebrek aan techniek uit de cursus, hoe realiseer je bijvoorbeeld perspectief en hoe maak je de juiste verhoudingen? Het was wel leerzaam voor me om steeds te spelen met hoe je de driedimensionale vorm op het platte vlak krijgt.

Ik heb ondertussen uitstapjes gemaakt naar andere materialen zoals acrylverf, maar de aquareltechniek is me toch dierbaar gebleven.

Op deze site vind je een aantal voorbeelden van mij aquarelperiode.